Coacaz Negru

Coacăzul este un arbust cultivat mai ales în zonele submontane şi deluroase, fără spini, înalt până la 2 m.  Tulpina este

dreaptă şi puternic ramificată.

Inflorescenţa grupează între cinci şi 10 flori verzi-gălbui la exterior şi roşiatice în profunzime. Coacăzul negru înfloreşte

în aprilie-mai, iar fructele – nişte boabe negre cu puncte galbene – se culeg în a doua parte a verii.

Pentru alimentaţia curentă sau pentru bucătărie se recoltează fructele, care sunt dispuse în ciorchini. Pentru uz medicinal

se culeg nu numai fructele, ci şi frunzele, din care se prepară infuzie, dar şi decoct, tinctură, extract fluid

Compoziţie Substanţe active importante în fructele şi frunzele de coacăz:  vitamina C – în cantitate foarte mare, proteine,

acizi organici, săruri minerale ( calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu), vitamine (B1, B2, si B6),  flavonoizi, pectine, taninuri, ulei

esenţial, pectină şi emulsină. Acţiune Coacăzele au  proprietăţi depurative, sudorifice, stomahice, antireumatice, antiinfecţioase şi

cicatrizante.

Indicaţii terapeutice Fuctele consumate în stare crudă sau sub formă de extract ori  sirop au efecte benefice în:  anemie,

surmenaj, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, pneumonie, gastrită, hipertensiune arterială, ulcer, colită, diaree cronică, dizenterie,

boli reumatice, pielonefrite, celulită, ateroscreloză, obezitate, tulburări circulatorii, boli oculare, insomnii şi afectiuni ale

sistemului nervos. Infuzia din frunze de coacăz este benefică în simptomele premenstruale, edeme, migrene, tuse convulsivă, gută,

boli reumatice, boli cardiovasculare şi febră, iar sub formă de comprese aplicate local pot  trata cu succes înţepăturile de insecte,

plăgile şi fisurile cutanate.